Freelance prilike za rad u struci s internacionalnim tvrtkama

Dosta je mladih ljudi koji su nakon završenog fakulteta poslali ukupno tri upita za posao u godinu dana, po mogućnosti tražeći menadžersku poziciju, pa nakon što prime odbijenicu, slijedi zgodno opravdanje da se “ne može naći posao”. Žalosno je misliti o onome što će im uslijediti… ali i svima nama. Ovo je post za one koji, da malo obrnem onu poznatu frazu, mole Boga da nađu posao.

Upwork – veliki izbor poslova
https://www.upwork.com/

Za početak se jednostavno prijavite kao freelancer i počnite s pretragom raznolikih poslovnih ponuda s velikom šansom da nađete nešto u svojoj struci.

Moje iskustvo
Da vam odmah dam vjetar u leđa, dobila sam odličan posao za dizajn web stranice od poslodavca iz Kanade, zaradila US 950$ i dobila najvišu ocjenu 5 koja je bitna jer vas preporučuje drugim poslodavcima za vaše druge projekte. Pored toga, lijepo je bilo doživjeti kako se klijent odnosi prema vama i cijeni vašu struku.

Od prijave do selekcije
Upwork radi na principu da pošaljete svoju ponudu s cijenom, rokom isporuke i s dodatnim informacijama ukoliko se traže. Onda čekate koji dan jer tu su i drugi koji su poslali svoje uvjete. Poslodavac obično napravi svoj uži izbor i pozove više freelancera te se kroz dopisivanje imate priliku još bolje izboriti za posao.

Kako biti korak ispred drugih
Cijena nije uvijek presudna, poslodavcu je puno bitnije da ga uvjerite da može računati na vas, jer jedini dojam koji on ima o vama je prezentacija vaše ponude. Stoga su jako važni dobar poslovni engleski i prvi dojam. Neki poslodavci će vas pozvati i na razgovor preko Skypea.

Na Upworku morate biti ažurni u dopisivanju s poslodavcem, a kako su ponuđači uglavnom iz USA, to se, ovisno o vrsti posla i dogovoru, može pretvoriti u noćnu smjenu, što je bilo u mom slučaju ali je vrijedilo truda. Ako vam to ne predstavlja problem, naglasite to poslovdavcu sami odmah na početku.

Prednosti
Na Upworku ne trebate prethodno ništa raditi osim dati ponudu i razmijeniti koji e-mail ukoliko vam se poslodavac obrati. Rad na projektu počinje tek nakon što ste odabrani a isplata je zagarantirana i u dogovorenom roku. Znam, zvuči bajkovito 🙂

 

99designs – za dizajnere
www.99designs.com

Ovo je malo drugačiji koncept od onog kojeg ima Upwork. Natječaji su raspoređeni po kategorijama npr. web dizajn, dizajn logotipa, brošure, PPT predlošci, naslovnica knjiga itd.

Na 99designs nema prethodnih slanja ponuda i razgovora, nego se odmah pošalju radovi na natječaj koji ste odabrali a možete sudjelovati istovremeno na više njih. Prijave su moguće na sve natječaje osim onih s oznakom Premium koju steknete nakon više pobjeda i još ponekih uvjeta.

Pri odabiru natječaja, možete filtrirati ponudu po cijeni. U pravilu, natječaji s dobrom cijenom, recimo iznad 400$ za npr. dizajn logotipa često imaju više od 300 natjecatelja i jako se teško probiti u takvoj konkurenciji. Stoga neki odaberu natječaj za cca 200$ jer je manje prijava pa su šanse da odaberu vaš rad puno veće.

Ako ne prođete na natječaju za npr. dizajn logotipa, taj rad možete staviti u ponudu za otkup kao ready-made logo po niskoj cijeni, cca 21$ (a 30$ ako želite sami napraviti preinake) https://99designs.com/readymade/logos. Isti logotip se može prodati više puta, osim ako ga kupac netko ne otkupi samo za sebe pa je onda i cijena malo veća.

Pratite ocjenjivanje svojih radova ali i konkurenata
Nakon što ste poslali svoje radove, pratite ostale konkurente što je moguće samo u non-blind natječajima te gledajte koje im ocjene dodjeljuje poslodavac. To nije ništa loše, nećete naravno kopirati ničiji rad, a i izbacit će vas iz natječaja ako budete kopirala, nego je u ovom slučaju normalno i nužno pratiti tuđe radove jer poslodavci u svojim prvim smjernicama često jako loše objasne što žele ili ne znaju što žele, a ovo je način da se upoznate s njihovim ukusom i senzibilitetom.

Ako upadnete u uži odabir, slijedi komunikacija s poslodavcem ako se on odluči za to, slijede razrade, promjene prema njegovim željama a onda treba čekati par dana na finalni odabir.

Moje iskustvo
Uvijek sam išla na cijenu iznad 400$. Od ukupno 40-ak poslanih radova, pobijedila sam na 3 i zaradila oko 1.500$ s dva logotipa i jednim pakiranjem za igračke. Dodatno sam zaradila 100$ s ready-made logotipima. Usput, najbolje prolaze sportski ready-made logotipi a i kul

Nekome će se činiti da je besmisleno napraviti 40 da bi se pobijedilo na samo 3, ali mislite na to da sve što ste napravili možete iskoristiti i prilagoditi drugim natječajima. A ako odlučite da nećete potrošiti više od sat-dva po natječaju, računica na kraju i ne izgleda tako loša.

Dobro je pratiti natječaje koji imaju feedback od poslodavca jer vas oni tako usmjeravaju u razradama vaših ideja.

U 99designs nemate obaveza prema klijentu sve do trenutka dok ne uđete u uži izbor.

 

Freelancer

https://www.freelancer.com/

S Freelancerom nemam iskustva, ali neki od mojih prijatelja koji su se ovdje okušali jako su zadovoljni.
Na ovom portalu možete pretraživati poslove po projektima, po otvorenim natječajima ili po kategorijama. Plaćanje se dogovora po satu ili fiksno, ovisi o ponuđaču.

………………………………………………………………………………………………

Sve u svemu, ako imate slobodnog vremena između traženja poslova ili ako imate posao ali želite dodatno zaraditi, vrijedi pokušati. Ako se dogodi da i ne pobijedite na natječaju i ne zaradite, iza vas će ostati korisno iskustvo i projekti koje uvijek kasnije možete iskoristiti. Sretno 🙂

BusyFemme

 

The Good
The Bad
010
No Comments Yet

Leave a Reply

After work lifestyle blog

Pratite me / Follow me:

Oglas