Lignje na žaru i motar u grčkom restoranu Muzeja Akropolis s pogledom na Akropolu

Poslovni sastanak doveo me u priliku da posjetim jedan od poznatijih restorana u Ateni koji se nalazi na drugom katu Muzeja Akropolis – Restoran u Muzeju Akropolis, Atena

Uživanje u hrani mi nikada nije potpuno bez dobre priče u pozadini, okruženja ili društva. U ovom slučaju ništa nije manjkalo. Večera je bila servirana na prostranoj terasi restorana na vrhu Muzeja s kojeg je pucao jedinstven pogled na Akropolu.

Pregledala sam njihov mediteranski jelovnik i ustanovila da sam sve manje-više već jela u nekim drugim prigodama, ali za oko mi je ipak zapela jedna namirnica – motar. Nisam dvojila oko svog izbora. Bilo mi je zanimljivo probati kako jedan tipični mediteranski restoran tretira ovu namirnicu koju mi čak ni ne zovemo namirnicom, nego je gazimo kao korov jer je imamo u izobilju po našim plažama diljem obale. Koja šteta da motar skoro pa ne postoji na jelovnicima naših restorana. Nikako da se odmaknemo od lignji s dvije opcije priloga, blitva ili pomfrit.

Grci su je pripremili upravo onako kako mi je jedna Dubrovkinja objasnila kako se to nekada radilo. Prethodno ukiseljeni motar su bacili na malo maslinovog ulja i prepržili par minuta, dodali začine i to je bilo to, izvrsno u svojoj jednostavnosti i u skladu s ambijentom. I to uz lignje prevrnute na žaru po par minuta sa svake strane u grčkom maslinovom ulju, jako ukusno i dovoljno za večeru kojoj je prethodila juha i još par slijedova.

Lignje na žaru i motar (photo: BusyFemme)

A za to vrijeme, dan je lagano prešao u noć i Akropola je pokazala svoje drugo lice, još moćnije… dobro, možda je malo i vino doprinijelo tome, ali svejedno, bilo je moćno.

Pogled na Akropolu iz restorana

Photo: BusyFemme

 

Kao i uvijek, i ovo ljeto nabrala sam motar na jednoj divnoj plaži na Pagu i ukiselila. Pripremam je kao prilog uz razna jela, a nekada samo kao salatu.

Motar

Općenito mi je teško vidjeti kako ljudi koji žive pored divota koje im priroda sama nudi, poput ružmarina, lovora, metvice, kadulje, koromača i što sve ne, prolaze pored toga svaki dan, ali ipak odu u dućan i kupe to isto sušeno u vrećicama. Može biti da su potpuno nesvjesni. Jedino valjda šparoge nisu zaboravili a i to ih je pomodarstvo natjeralo u šumu da beru… i nedajbože pripremiti ih bez kajgane.

Branje i priprema motara

Rastu tik uz obalu iz stijena i pijeska. Treba ih brati krajem travnja, svibnja i lipnja. Drugo ime mu je i petrovac, ime koje je dobio po tome što se beru oko blagdana Svetog Petra i Pavla, 29. lipnja jer je tada list najzreliji.
Na ovoj stranici možete vidjeti par recepata za konzerviranje i pripremu motara: Konzerviranje i priprema motara

 

No Comments Yet

Leave a Reply

After work lifestyle blog

Pratite me / Follow me:

Oglas